teisipäev, 10. juuni 2008

Aediiris








































Aediiris Iris Germanica

Irised on mulle alati meeldinud. Vanamal kasvasid sinised iirised värava kõrval. Ilmselt siis nad mulle meeldima hakkasidki.
Selle vähe aja jooksul olen hankinud omale neid ikka päris palju.

Pilt nr. 1 Vana pererahvas jättis mulle selle iirise, hästi kõrge, ligi 1 meeter on õisikuvars. Need iirised rõõmsalt õitsevad praegu.

Eelmine aasta nägin ka ühe valge õie ära, sel aastal õitseb kollane ka.

Türi laada aegu õitses vaikselt kaks madalat, aga nii salaja, et pilti ei jõudnudki teha. Võibolla saab näha veel õisi, ootan igatahes huviga.

Pilt nr. 2 Selle kollase ma ostsin eelmine aasta. On madalam, umbes 50 cm. Õitses ruttu ära ja ehk järgmine aasta näen rohkem õisi:)

pilt nr. 3 on meie kraavides ja ojades tuntud kollane võhumõõk. Eks eelmine pererahvas tõi ta koju. Peenras on ta madalam, umbes 50-60 cm.

Lisasin veel pilte, uusi õitsejaid. Kõik on kõrged irised, välja arvatud kõrreliselehine, mis on see kõige väiksema õiega pilt siin.

Kevadfloks

Kevadfloks Phlox divaricata

Selle kauniduse tõin ma Türilt sel kevadel. Tädi käest ostsin ja kodus avastasin et saan ta kohe kaheks taimeks teha. Nüüd ta kasvabki kahes osas mul kempsu ääres uues peenras.
Peenras õitses ta mul ilst ära ja praegu on ta lihtsalt roheline

pühapäev, 8. juuni 2008

Totaalne muutumine PEENRA ERI



No nii, laiskus on mind võitnud. Pole ma siia tuhkagi kirjutanud. Üldiselt on nii, et laupäeval, so. 7. mail ma tegin omale uue lillepeenra.  Mis te arvate kas seal on juba lilled ka või?;)

Noh, kuupuuri kõrval oli selline rumal mururiba ja ma juba tükk aega mõtlesin et need elupuud on mul täiesti valesti. Noh panin siis elupuud hekiks ja muru asemele tekkiski nagu võluväel ja ise-enesest uus lillepeenar. Õunapuu klotsidest ma tegin sinna ühe kõveriku ka et oleks huvitavam.
Noh, tegelt juhtus vahepeal nii, et ma käisin Calmias, ja ega mina sealt tühja käega ära ei tulnud. Mul on  nüüd natukene uusi taimi: kuupuuri seinale panin ronima tobiväedi, kempsu kõrvale said koha jaapani ülane, mingi kellukas valgete õitega, oranzikaspunaste õitega floks Orange Perfection ja kollasekirju leheline kukehari. Ronitaimede redelil on mul kaks elulõnga: Piilu ja mingi keerulise nimega valge. Need ma ostsin Nurmikost.

No ja eelmine laupäev oli ju Keila laat:)
Tädi käest ostsin 2 iirist, 1 floksi ja 2 erivärvi priimulat. Noh sinna mobiilsesse lillepeenar-käruse istutasin ma ka suvelilled ära.

Kolmapäeval kui ma kastmas käisin, siis avastasin et herned on tärganud. Oh seda rõõmu.
Kollase õiega iiris õitses ja pojengiplahvatus toimus ka nädalalõpuks. Mõni lauk on ka kohe plahvatamas. Nädalalõpuks avasid oma õied ka need iirised mis eelmisest pererahvast sinna jäid:) Kusjuures see kadakkaer on ka nagu valge padi.
Külvasin laupäeval oad ära ja panin mahaveel mõned tippsibulad.

Oskari juurest tõin pisikese viljalise tomati. Nii nunnu on. Istutasin selle suuremass potti ja tegin talle sellise kavala kastmistriki purgi ja riideribaga:)
Nuh, et ta ära ei kuivaks selleks ajaks kui ma jälle tulen.

Tiigiääres on laupäevase kontrollreidi tagajärjel tuvastatud 4 pääsusilma:)

Pildid panen teinepäev ja siis püüan ka tulbipilte lisada.
No midagi pole parata et ma olen nii laisk:)