kolmapäev, 29. juuli 2009

Kirsimoosiaeg


Proovipurgid......

Sarik-piimalill


Ornithogalum umbellatum

See on vana taim juba, vast kõigile aednikel tuttav. Kasvab ta mul veidi varjus ja saanud olen ta päranduseks eelmistel omanikelt.
Valged õied, õisikuvars umbes 15 cm pikk.

Kollane tulivõhk



Arisaema flavum

No selle lillega sai nalja. Sain ta 2008. asta Sulev Savisaarelt. Ja unustasin ära, kuhu ma ta panin. Nüüd juunikuus vaatan, mis imelik asi see mul peenras üles tuleb. Noh, mõtlesin, et ootan ära, äkki on midagi väga head. No nüüd uurisin et mis ma siis võisin tellida ja sellise nimega asi on täitsa sarnaselt olemas pildina kataloogis:) Tundub et ta õitseb siva juulis ära ka kohe.

Mahakukkund mamm on siis selline 8. 10. 2009 seisuga

Sitsiilia mesilauk


Nectaroscordum siculum

Keerulise nimega ja hästi huvitav lill. Saadud 2008. aastal Sulev Savisaarelt postiga. Õitses vahvasti, õisik on huvitav ja kui ära hakkab õitsema, siis tõusevad kellukad ülesse. Õisikuvärv on ka selline ilus, pole erk ja särtsakas aga kuidagi hästi ilus. Kasvas see õisikuvars umbes 50cm kõrguseks. Õied olid hästi kaua avatud, alles praegu on nad üles tõusnud ja näitavad kuivamise märki.

Hüatsint-suvitähik


Triteleia hyacinthina

Peene nimega ilus valgeõieline lill. Õitseb rikkalikult, aga kuna ta on suht üksi, siis õievarred lamandusid. Sain ta omale 2008. aasta sügisel Sulev Savisaarelt postipakiga. Taime kõrgus on umbes 50 cm, kui õievarred püsti. Õitseb juulikuus. Pildipeal ta lamabki mu valgeõielise kannikese seljas.

Palju uusi pilte


Olen tasapisi täiendanud oma taimede nimekrja, lisanud kah päeva jooksul hulgaliselt uusi pilte ka vanade postituste alla. Kes soovib, võib minna kaema:)


Plitidel on naistepuna ja pune kuivamas.

Jaapani metsmagun


Hylomecon vernalis Maxim.

Selle taime ostsin Calmiast 2007. aastal Võrratult päikseliste õitega. Õed küll pole kaua peal ja suvel kuivavad ka lehed, aga tulpide õitsemise aegu on väga särav. Kasvab ta mul natuke varjus, natuke kastmist suvel on, aga ei miskit erilist poputamist. Õitseb väga rikkalikult. Kõrgus umbes 30 cm

teisipäev, 28. juuli 2009

Tradeskantsia


Tradeskantia

Tõeliselt kummaline lill. Ohjeldamatu õitseja. Mul on neid kaks, see heledam on ostetud 2008 aastal ja on kuskil 30 cm pikk,kasvab suht valges kohas. Tumedama sinise õiega on mul vana juba, ta on kasvanud Jumindal ja siis oli vahepeal asumisel Auli aias ja nüüd on ta minul tagasi. Kõrgust on 50 cm ja istub natuke varjulises kohas. Tunduvad mõlemad kohad meedivat.
Üitsemise suhtes on ta küll marutubli, sest uusi õisi aina avaneb. Ise on väike, aga väga tubli.

Täna teeme süüa, homme teeme süüa...


Eile ma ostsin omale klaasisit kaanega ahjunõu. Tänane eksperiment toit on kartulivorm sealiha strogonovi ribadega. Kuna mul on sügavkülmas pidevalt mingi liha, siis eile ma võtsin selle sulama ja täna praegu kell 15.34 on see vorm mul ahjus.

Kartulid ja liharibad läksid vaheldumisi nii et alumine ja pealmine kiht on kartulid, peale valasin muna-piimasegu. Eks siis näis kas tuleb sellest miski asi või võin kohe uut tegema hakata.
Oodata tuleb üks pooltunnikest veel.

No muidugi saate te pildi ka, kui ma fotoka autust ära toon.

Fotoreportaaz on otse ahjust, valmimiseni on jäänud umbes 20 mintsa:)

esmaspäev, 27. juuli 2009

Laialehine seahernes


Lathyrus latifolius

See toredalt lillade õitega püsik on mul aiapeal ronimas. Eelmine pererahvas selle sinna on jätnud ja ta õitseb küll nagu hullupöörane. Päikest ta saab hommikust õhtuni, kastnud ma teda pole kunagi. Kevadel lõikan vanad rootsud maha ja siis edasi ta vaatab ise kuidas hakkama saab. Aga õitevärv on võrratu. Kõrgust on tal umbes 2 meetrit. Terve juulikuu on ta oma õisi näidanud ja tundub, et neid saab nautida ka augustis. Eelmine kevad st. 2009 ma üritasin teda välja kaevata, aga tundub et need juured on tal Hiinani väljas ja minust jäi see iludus välja kaevamata.

Juuli vol.2


No nii, kirjutan siia nüüd natuke aiauudiseid. Suvi on täies hoos, herned on valmis juba.
Roosa õiega floks õiteb, teised floksid ootavad veel.Tundub et see suure roosa õiega floks on kõige varem. Minu elulõng Piilu on olnud hästi tubli ronija ja nüüd on ta ka hästi tubli õitseja:) Ja seahernes aiapeal on ka ennast unustanud õitsema.
Ma ei mäleta kas ma kirjutasin juba või ei, aga see taim, mis ma Tatratest välja kaevasin ja on selliste pisikeste lehtedega, selle taime nimi on Soldanell. Vot nii. Ma istuasin ta natuke varjust välja nüüd.
Tegin õunapuudele ja pirnipuule mullast ringid ümber. Kaevasin muru sealt ära, et las olla paljas maa, sest kuuldavasti pidavat muru olem põõsaste surm. Olengi vaadanud, et puud ei taha kasvada, ju see muru neilt kõik söögi ja joogi tahab ära võtta. Vaatame siis, kuda nüüd sujuma hakkab.

Mäletate, ma külvasin kuskil talvel seemneid, vat nendest ei tulnud tuhkagi.Nüüd külvasin õue uusi, eks näis. Aga üldiselt tundub, et neid aegund seemneid ei tasu ikka osta. Oleks igast külvist 1 taimgi tulnud, aga ei. Nõme lugu.

No ja nüüd väiksed õpetussõnd:
Varsti tulevad müügile tulbi ja muud kevadlillesibulad. Tulbid on esimesed, mis peaks maha panema, nartsisside ja muu mudruga on rohkem aega.
Lämmastikurikka väetisega ärge enam väetage, varsti võib sügisväetist panna. Mina pole omale midagi pannud selle paari aasta jooksul peenrasse. Nüüd vist sügisel panen midagi.
Õitsend lilledelt tuleb närtsinud õied ära lõigata, kui seemneid ei taha, sest seemnete tegemine kurnab üleliia taime.
Aga üldiselt kui tuleb mingi istutamisesoov, siis varsti saab seda teha julgelt, umbes augustist hakkab hea istutusaeg. Ja augustis hakkab okaspuude lõikusaeg ka:)

Kursavend Tanel võttis kaselt oksa maha, mõtsin et proovin kätt ja punusin ühe küllusesarve, kuhu järgmine aasta saab lilled sisse istutada:)

neljapäev, 9. juuli 2009

Avalugu uuele rubriigile


Kokkamine.
Vat see on asi mis mulle vahest meeldib. Aga ainult siis kui mulle tuhin peale tuleb.
Ma mõtlesin, et jagaks äkki siin oma lemmik asju, mida mulle meeldib teha.
Kokkuvõtteks võin öelda, et mulle meeldib nii magus kui soolane.
Mõte selline rubriik teha on juba tegelikult tükkaega. ja täna kui ma teen Tädi Hulda magushapusid kiirkurke, siis ma mõtlesin et teen selle ka teoks. Aga neid ma teen natuke omamoodi, sest ma päris täpselt ei mäleta kuda neid Tädi Hulda tegi, aga ma kompunnin midagi sarnast kokku. Idee on ikkagi tädi oma.
Liiatigi sajab väljas kahesajaga ja toas polegi muud midagi teha.

Tädi Hulda magushapud kurgid minu moodi:

Muideks kõik käibki umbes!

Aga täna ma tegin nii:

Ostsin turult 6 avamaa kurki ja koorisin ära ja viilutasin
Panin nad kaussi, peale kallasin vett, nii et kurgid kaetud, panin soola, nii et vesi ikka oli soolane.
Jätsin kurgiviilakad pooleks tunniks soolduma
Siis valasin osa vett ära aja panin asemele uue vee ja2 spl suhkurt ning sortsu äädikat. See uue vee maitse peab olema hapukasmagus.
Sinna ma hakkisin natuke tilli ja peterselli. Tädi Hulda pani ainult peterselli.
No vat ja siis kui paari tunni pärast on söök valmis, siis on need kurgid ka valmis.

Nii lihtne see ongi:) Pildilt näete ju isegi:P

kolmapäev, 1. juuli 2009

juuli


Täna ma tahan pajatada sellest kuda mul aias õitsevad iirised ja ma ei saa neid pildistada kuna ema on mu fotokaga Horvaatias. Õitseb nimelt taevasiniste õitega siberlane, mille ma olen ühe kliendi aiast niferdanud omale. Võrratult ilus värv on sellel õiel. Ja õis on ka suhteliselt suur.

Maasikad hakkavad tasapisi valmis saama. Sel aastal on küll närune saak, sest mai jõudnud neid ära rohida kevadel, aga siiski midagi on tulekul.

Mitmed laugud õitsevad ja rohi kasvab lausa silmnähtavalt.

Kui me saame nüüd värava äärest ära viidud viimase ehituspahi, siis ma saan sinna rajada omale uue istutusmaa. Sinna ma kavatsen panna lisaks lilledele ka mõned põõsad.. Mõtlesin et äkki ma teen sellest midagi totaalselt teistsugust, mis mul muidu on.

Tahaksin teile, kallid lugejad esitada suure ringi küsimuse: Kes on pildil? Vihjeks niipaju, et kaevasin ta kaks suve tagasi välja Tatratest.