laupäev, 30. aprill 2011

Kurereha




Geranium

´Ballerina´- sort mille ostsin mõned aastad tagasi Calmiast. Võrratu on iseloomustamiseks sõna. Roosakas õis, tumedamate triipudega. Taim ise on suht madal, võibolla 20 cm, koos õitega. Ilus kompaktne. Ennem kasvas hommikupäikses, nüüd aga peenras, kus on päike terve päeva. Ümberistutamist talus täitsa hästi.

Teise kurereha mis mu aias on sain ma Aino Aaspõllu aiast. Vahvate tumeda laiguga lehtedega ja tumepunase, peaagu mustja õiega. Taim ise oli pisikene, aga aastaga kosus juba päris ilusti.

Akakapsas



Ajuga

Üks parimaid pinnakatjaid minu arust. Kasvab vist igal pool ja paljuneb kiiresti. Vanast pererahvast oli siia jäänud se tumepunaste lehtede ja siniste õitega eksemplar, eelmine aasta sain Tõnu talu puukoolist roheliste lehtedega ja roosade õitega taime talle seltsi. Osa taimi kasvab mul kirsipuu all, kus muld on täitsa kuiv ja suvel on suht varjulne. Teised taimed panin ma oma minikiviktaimlasse eelmine aasta ja need läksid seal väga lopsakaks.
Akakapsas on suurepärane lisand näiteks okaspuuvormide juurde, ta täiendab oma tumeda lehestikuga ilusti seda okaspuude tumerohelist. Tegelikult on ju veel ka kirjulehiseid variante, aga ma lihtsalt pole viitsinud ja pole otseselt ka vajadust olnud, neid omale juurde tuua.

Kopsurohi



Pulmonaria

Jällegi üks kevadine õitseja.
Luual kooli juures pargis kasvab see tavaline roheliselehine rõõmsasti metsa all. Sealt tõin omale ühe pisikese pudina, mis nüüd on saanud suureks taimeks. Õitseb ka ilusti. Kadril on päris ilus valik neid kopsurohtusid, minul küll ainult see roheliselehine ja siis täppidega lehtedega. See täpiliselehine ei õitse veel, on teine pisike ka, aga juba näitab oma kangust ja kuskil nädala kahe jooksul hakkab ka õitsema.

Ta on suhteliselt vähenõudllik, võib kasvada täispäikses aga samas ka metsa all, kus valgust langeb ikka hajutatult. Lihtne paljundada ka, sobib ka veesilma kaldale.

Päevaliilia




Hemerocallis

Jällegi ühed minu lemmikud. Mul on aias need vanad, roostekarva õitega, tumepunaste ja kollaste õitega. Sortidest tean ainult ühte nime peast see on Stella d`Oro. Väga hästi tunneb ennast ka valgekirjulehine. Selle valgekirjulehise ma ostsin mõned aastad tagasi Türi tädide käest, Stella d´Oro on aknest nagu ka see punaseõieline. Need vanad sordid on pärit siit ja sealt.

Õis kestab küll ühe päeva, kuid selle eest tuleb neid ühepäevaõisi ikka palju. Selleks ta on ma lemmikuid mul.

Eelmisel aastal ühes aias ma nägin seda kollast lõhnavat ka ühte trikki tegemas, kui õied olid õitsenud, siis tulid sinna asemele tütartaimed. Noh, Kadriga meil kohe välgatas, et niisama maha ma neid õisikuvarsi küll ei lõika, ikka pistame mulda paljunuseks. Saab siis näha, kas saame omale palju neid kollaseõitega lõhnavaid lili või ei.

Pildil täna (30.04.2011) pildistatud kirjulehine päevaliilia

Kevad käib täie hooga:)

Nonii, nüüd on siis kevad täies hoos, magesõstra hekk hakkab roheliseks muutuma, nartsissid ja varased tulbid juba õitsevad, kasvuhoonest on redist oodata juba järgmine nädal...

Lumeroosid on õitsemisega samuti täies hoos ja kopsurohud on ennast ehtinud õitega. Kerapriimulad avavad oma esimesi õisi, laukudel on juba päris suured lehed ja õienupudki on näha. Kirsipuul toimub ka kohe kohe õieplahvatus.

Ja linnud röögivad ka nii kõva häälega hommikuti.
Meie auuli on kolinud üks toonekurepaar. Sel nädalal olla nad ilmunud, tiirutasid, tiirutasid majade ümber, mets võeti ju maha eelmine aasta, ja lõpuks leidsid vist omale pesapuu naabriaiast. Istuvad seal rõõmsalt kahekesi männiladvas juba mitmendat päeva.

Täna plaanin aiamaa ära kaevata ja natuke tuunida oma uut peenart, noh niipalju et saaks homme mõne põõsa sinna ära istutada, roomava sõstra näiteks, millel on juba esimesed lehed küljes.

Ah, kevad on ikka mõnts....

esmaspäev, 25. aprill 2011

Soldanell


Soldanella

Tatratest kaevasin üksaasta reisides selle taime välja. Ei teadnud mis ta on või kes ta on. Istutasin ta siis maha, ei teadnud ka kuhu ta tahaks elama asuda, kuni, eelmine aasta ma nägin tema sarnast Aino Aaspõlu aias. Õitsemas. Tohoh, mis toredus. Minul ta õitsend pole, aga natsa päikselisemasse kohta ma ta ümber istutasin, eks siis näis. Lehestikust on pilt olemas ikka, eelmine aasta punnitas ühe väikse õiekese ka, aga pilt pole õnnestunud kahjuks. Püüan ennast parandada:)

Juno


Juno

Ostetud mõned aastad tagasi Sulev Savisaarelt( Graeberi juno ja oivaline juno) Väga huvitav, natuke nagu kardab hiliskülma, kuna eelmine kevad tärkas kiiresti ja kasvas kiiresti, aga maikuus tuli külm ja lehed muutusid läbipaistvaks. Sellegipoolest ta õitses ja oligi tore. Kasvab päiksepaistelises kohas, pigem kuivemas pinnases.

Kevadmagun


Sanguinaria candiensis "Multiplex"

Väga vahva kevadlill. Ostetud paar aastat Sulev Savisaarelt. Mäletamist mööda esimesel aastal ma jälle kaotasin ära ta oma aias, aga eelmine kevad õitses kenasti. Elab ta mul hommikupäikselises kohas. Pigem kuivem pinnas, kastan siis kui aega on, ja tundub et saab ilusti hakkama. Praegu õitseb, aga õitsemine on ka suht üürike, ei tea kas sellest, et ilmad olid siin vahepeal hirmus suvised ( kuni 19 kraadi sooja ) või ta ongi selline siuh a säuh kiiresti õitseja. Kusjuures nädal tagasi pold nähagi, et miskit taime tulemas on.... Ja nüüd 30.04.2011 on asi nii kaugel, et esimesed õielehed on maha visatud juba.

pühapäev, 24. aprill 2011

Krookus




Crocus

Võrratud kevadlilled. Praegu juba lõpetavad õitsemist, aga on ühed varasemad ja tundub et minu aias neile meeldib, paljunevad ilusti ja päris rikkalikult õitsevad ka.
Värvidest on aias kollased, väikse ja suureõielised, tumelillad, valged, helelillad väikseõielised ja helelillatriibuline sort Pickwick.

Koerahammas



Erythronium

Vat nende kevadlilledega on selline tore lugu. Mõned aastad tagasi ma Hollandist tõin kollase õiega eksemplari, mis kadus ära ja ei kippu ega kõppu. Kuna ma seda lille oma aeda tahtsin, tellisin ma Sulev Savisaarelt roosade õitega eksemplari, noh ja see kadus ka ära. Tegin ka kolmanda katse, ostsin Akonest valgeõielise eksemplari ja nagu kahe eelmsega, kadus ka see..... No ja sel kevadel on kõik kolm mul olemas.... Naljaninad mitte koerahambad.... Valge ja roosa õitsevad, kollane natuke mõtleb veel....

Pildid on natuke kehvapoolsed, kuna päike paistab nii eredalt, ning aparaat pole nii hea.

Sinilill


Hepatica


Kuna aed asub sinilille metsas, siis terve aed ja aiatagune on neid ilusaid kevadlilli täis. Metsast olen toonud oma aeda juurde valgete õitega ja roosade õitega sinililled. Valge on ikka kosunud ja päris ilusaks taimeks kasvanud, roosade õitega on nagu natuke kehvemapoolsed.
Aias peaks neile meeldima küll, sest tegelikult on mullastik suht samasugune kui seal, kuskohast ma need teised oma aeda tõin.

Lumeroos





Helleborus

Lumeroosid on mu aeda tulnud Türi tädide käest, see sama purpurse õiega ja rohekaskollase õiega. Valge õiega tõin Hollandist mõned aastad tagasi. Tundub et neile meeldib mu õunapuu all. Suvel on natsa varjuline, praegu kui puud pole veel lehes, on päikseline. Paljunevad ka rõõmsasti. Ja huvitav on see, et õied on neil peal lausa juuni kuuni. See Hollandist toodud taim õitseb tavaliselt teist korda ka detsembris. Muld on selline natuke hapupoolne mingit erilist väetist pole ma neile andnud, talveks jäävad tudule õunapuulehtede alla.

pühapäev, 17. aprill 2011

Soe ja mõnts

Nonii, aed on nüüd riisutud ja ma arvan et ma sain oma mügride plaanile jälile. Nimelt nad on kündnud sealt kõige rohkem, kus on topinamburid, selge see, et need taimed kaovad mu aiast, sest sellist kaevamist ja tunnelite süsteemi ma enam näha ei taha. Ühes kohas olid nad siukse tunneli kaevanud, nagu oleks murule Eesti kaardi joonistanud.

Naljakas lugu on see, et mõned aastad tagasi ma tõin Hollandist omale aeda koerahambad, mis kadusid ära. Siis tellisin Sulev Savisaarelt mõned ja kaotasin need ka ära ja nüüd, tere tulemast, on neid viies erinevas kohas. Tore tore:)
Iirised on ka ilusti alles, pojengide pungad ka punnitavad juba.

Käisin tiigist kastekannuga vett toomas ja seal ujusid triitonid ringi. Noh natsa uimased nad ju veel olid, aga pool tiiki oli ka veel jääs.

Külvasin natsa taimi ka, kuna ma olen laisk ettekasvataja, siis kasvatan enamuses kohe otsekülvi vajavaid taimi. Mu mobiilsesse peenrasse läksid kressid ja peiulilled.

Maal on ikka mõnus päike, mesimummud, ja kõva häälega laulvad linnud:)

neljapäev, 14. aprill 2011

Kevaaaaaaaad:)

Tore on olla, lumi on peaaegu läinud ja juba saab muru üle riisuda. Täna möllasin täiega mururehaga ja kaevasin muru seest üksikuid lumikellukesi välja ja istutasin mujale. Suvel ma enam ju ei mäleta kus nad olid ja kui peaks suureks kaevamiseks minema, siis jääksin nendest ju ilma.

Kuradi mügrid ikka, no ei tea mis nendele sisse on läinud, et nad on nüüd minu lillepeenrad avastanud. No nagu segased on uuristanud oma käike, lumekuppude juures on ikka täiega hävitanud. No mis häda neil nüüd on olnud niimoodi kaevata.

Nädalavahetusega saan vast kõik peenrad üle käidud ja murud riisutud. Sügiel ajutiselt maasse kaevatud taimed on ka ilusti talvitunud ja need saavad ka siis on uude koju. Roomaval sõstral on juba ligi 1 cm pikkused pontsakad pungad. Deutsia on ka elus, loodetavasti budleiad ka.

Aias on valge ja roosa sinilill ka õitsemas, ja soldanell on ka elus ilusti. Vaffa:)

kolmapäev, 13. aprill 2011

Mummud juba mummutavad



Suvilas on õues siuke mõnus sumin, krookuste juures käib hull möll. Ühele õiele pretendeerib vähemalt 5-6 mummu.
Mõnus....

Noh ja mu mitu aastat tagasi Sulev Savisaarelt tellitud võrkiirised hakkasid ka ennast näitama, ma mõtlesin et olin nad ära kaotanud. Nüüd siis leidsin õitsemast ja ma arvan et see rõõmustas mind topelt. Lisaks on lumi ära sulanud lumekuppudelt, kes võivad nüüd täie rahuga õitseda. Järgmine nv kavatsen muru ära riisuda ja siis on aed nagu uus.

Metskitsed on ikka viisakad kostiliseda aiamaal olnud, närisid küll asju aga asemele jätsid hulga pabulaid, nagu tänutäheks söögi eest:)

Aia taga õitsevad juba esimesed sinililled, kevad on ikka täies hoos.

Kasvuhoones on juba redis külvatud ja till.

Kurat ja mügrid on leidnud minu juurde tee. Vastikud elajad on mu valgekirjulehise sireli täitsa üles tõstnud, sellega seoses mitu oksa ära lõhkunud. Ei teagi kas peaksin sireli teise kohta tõstma. Ja kas on mõtet neid oksi maha torgata, nagu paljundamise eesmärgil, või siis mitte....?

Tore, et on kevad:)

laupäev, 9. aprill 2011

Tere kevad!

Tere kevad, ma juba nii kaua ootasin sind, ja lõpuks sa tulidki.
Tulid lumikellukeste ja lumeroosidega, mis juba õitsevad. Tagavaraks jätsid krookused, märtsikellukesed ja võrkiirised.
Kahjuks lumekupud on suure hange all, muidu ma oleks sind nende eest ka kiitnud:)

Noniih, nüüd on kasvuhoones muld läbi kaevatud, väetist lisatud, lund loopisin ka uksevahelt sisse, et sulades, maapinda niisutaks.

No ja kuidas siis muidu- redis ja till sai kasvuhoonesse külvatud:)
Nädalake veel ja siis saab muru juba ära riisutud.

Aitäh kevad, et sa ikka tulid:)