esmaspäev, 27. juuli 2009

Juuli vol.2


No nii, kirjutan siia nüüd natuke aiauudiseid. Suvi on täies hoos, herned on valmis juba.
Roosa õiega floks õiteb, teised floksid ootavad veel.Tundub et see suure roosa õiega floks on kõige varem. Minu elulõng Piilu on olnud hästi tubli ronija ja nüüd on ta ka hästi tubli õitseja:) Ja seahernes aiapeal on ka ennast unustanud õitsema.
Ma ei mäleta kas ma kirjutasin juba või ei, aga see taim, mis ma Tatratest välja kaevasin ja on selliste pisikeste lehtedega, selle taime nimi on Soldanell. Vot nii. Ma istuasin ta natuke varjust välja nüüd.
Tegin õunapuudele ja pirnipuule mullast ringid ümber. Kaevasin muru sealt ära, et las olla paljas maa, sest kuuldavasti pidavat muru olem põõsaste surm. Olengi vaadanud, et puud ei taha kasvada, ju see muru neilt kõik söögi ja joogi tahab ära võtta. Vaatame siis, kuda nüüd sujuma hakkab.

Mäletate, ma külvasin kuskil talvel seemneid, vat nendest ei tulnud tuhkagi.Nüüd külvasin õue uusi, eks näis. Aga üldiselt tundub, et neid aegund seemneid ei tasu ikka osta. Oleks igast külvist 1 taimgi tulnud, aga ei. Nõme lugu.

No ja nüüd väiksed õpetussõnd:
Varsti tulevad müügile tulbi ja muud kevadlillesibulad. Tulbid on esimesed, mis peaks maha panema, nartsisside ja muu mudruga on rohkem aega.
Lämmastikurikka väetisega ärge enam väetage, varsti võib sügisväetist panna. Mina pole omale midagi pannud selle paari aasta jooksul peenrasse. Nüüd vist sügisel panen midagi.
Õitsend lilledelt tuleb närtsinud õied ära lõigata, kui seemneid ei taha, sest seemnete tegemine kurnab üleliia taime.
Aga üldiselt kui tuleb mingi istutamisesoov, siis varsti saab seda teha julgelt, umbes augustist hakkab hea istutusaeg. Ja augustis hakkab okaspuude lõikusaeg ka:)

Kursavend Tanel võttis kaselt oksa maha, mõtsin et proovin kätt ja punusin ühe küllusesarve, kuhu järgmine aasta saab lilled sisse istutada:)

5 kommentaari:

Kadakas ütles ...

Oi, kui vahva punutis! Olen ise mõelnud, et peaks seda punumiseasja kuskil õppima - materjali ju maa ja ilm täis!

Ene ütles ...

No see on suht lihtne ka. Natuke traati ja hea kui on arukase neidrippuvaid pikki oksi.

MUHEDIK ütles ...

Kas Sa pole midagi segi ajanud? Ma mõtlen neid sibullillede istutusaegu? Kõigepealt tuleks maha panna hüatsindid ja nartsissid- soovitavalt augustis ja tulbid pannakse üldiselt siis, kui mullapind jahtunud vähemalt 9, veel parem kui 5 kraadini. Seega septembri lõpust alates.
Punutis on vahva jah!:)

Ene ütles ...

Muhedik, ma olen nartsisse pannud ka poolkülmund maaga, aga võibolla ma olen kõik valesti teinud, umbes 8 aastat:P nartsissiga on tegelikult nii et seda ei peagi kuivatama, kui kaevad välja, võid ka kohe maha panna, tulp tahaks kuivatamist. Tegelikult kujunevad igal aednikul välja omad asjad mis on oma käes ja igal ühel omamoodi välja kujunenud. Hüatsint on minu jaoks suht mõtetu lill. Iga aasta jända sellega, et oleks ilus ja suur õis, ma ei viici.

Ene ütles ...

Võtsin praegu välja huvi pärast ühe soomekeelse sibul-lillede raamatu, mõlemale on seal antud istutusaeg september-oktoober. Ma varem ei istutaks nagunii, liiga soe on.